LEVYSOITIN

putkilla

Levysoitinvahvistin

Tämä on jo pitkään vireillä ollut rakenteluprojekti. Vanhimmat komponentit ovat jo kymmenen vuoden takaa. Projekti lähti uudestaan liikkeelle pari vuotta sitten, kun aloitin Kansalaisopiston metallityöpiirissä runkorakenteiden teon. 

 

Nyt työ on edennyt niin pitkälle, että rakenteet ovat valmiit ja osa elektroniikasta on kytketty. Materiaalina runkorakenteissa on 1 mm:n sinkitty teräslevy. Pölykannen saranapukit on kiinnitetty ruuveilla 10 mm:n raudasta tehtyihin pukkeihin. Nämä pukit on vuorostaan kiinnitetty 4 mm:n ruuveilla rungon päätyihin. Verkkomuuntajan magneettisuoja on tehty Genelecin kaiuttimen magneettisuojasta. 

 

Kotelon materiaalina on kupari. Päädyt on tehty mäntylaudasta ja maalattu. Nupit ovat peräisin Saloran HIFI STEREO 6600:sta. Näppäimien nupit puolestaan on saatu PIONEERIN virittimestä. Kuulokeliittimen kehys on sorvattu raudasta ja maalattu. Putkien kaulukset ovat peräisin SALORAN television stereoäänen lisälaitteen maskista. 

 

Pölykansi on vielä täysin aloittamatta. Materiaalina tulee olemaan lasi.

Elektroniikan testaamiseksi ennen sen sijoittamista levysoittimeen on syntynyt sivutuotteena erillinen vahvistin.

LEVYSOITIN

    

LEVYSOITIN

edestä

LEVYSOITIN

takaa

LEVYSOITIN

kytkentäkaavio

Seuraaviin sivuihin on kerätty kuvia levysoittimen runkorakenteista.

SHASSIS

rakenne

SHASSIS

RIAA

ECL82_vastavaihe_kaavio.jpg (897336 bytes)

LEVYSOITIN

uudistettu kytkentäkaavio

 

saranapukki

muotoilutu:

tutkielmia

Yhdistelmän uusiminen

Vahvistimessa käytetty levysoitinkoneisto on peräisin SALORAN audiolaboratoriosta. 70-luvun alkupuolella tutkittiin myös muun kuin DUALin levysoittimen asentamista SALORA 2001 ja 3001 stereolaitteisiin. Tässä yhteydessä tutkittiin paitsi tätä B-I-C 980 mallia, myös Thorens TD160:ä. Levysoittimeksi valittiin Thorens TD160 ja B-I-C 980 jäi varastoituna laboratorioon pahviseen kuljetuspakkaukseensa. Koneisto oli tullut ilman koteloa.

 

Kysyin mahdollisuutta ostaa levysoitinkoneiston. Tähän ei suostuttu mutta sen sijaan sain koneiston lahjoituksena haltuuni. Tämä tapahtui n.1977. Levysoittimessa ei ollut koteloa, joten ensimmäinen tehtävä oli sellaisen rakentaminen. Kotelo syntyi kansalaisopiston puutyöpiirissä. Siihen oli jo silloin varattu tilaa vahvistimille, joita ei kuitenkaan koskaan koteloon asennettu. Nyt tämä kotelo tulee palvelemaan EBL1/EF6-putkilla toteutettua SE-vahvistinta.

 

Vanha kotelo

levysoitin

asennettuna vanhaan koteloon

Vanha kotelo

levynvaihtaja

Vanha kotelo

vaihtaja ja levy

Levysoitin palveli aktiivikäytössä lähes 20 vuotta, jonka jälkeen se varastoitiin. Hankin tuossa vaiheessa DUALin soittimen 505 "viimeiseksi vinyylisoittimekseni". Näin ei kuitenkaan käynyt vaan nyt palveluksessa on Thorens TD318. B-I-C 980 on kunnostettu alkuperäiseen asuunsa ja tulee palvelemaan jatkossa makuuhuonesoittimena.

 

Levysoittimessa on Excelin MC-rasia ja saman valmistajan MC step up muuntaja.

LINKIT

B-I-C levysoitin

PALUULINKIT

Integroidut vahvistimet

HIFI-vahvistimet

Äänentoisto putkilla

Äänentoisto

etusivu