PCL84 VAHVISTIMET

TESTISARJA

 PCL84 testisarjan kytkentäalusta, kuvan vahvistimissa vaiheenkääntö muuntajilla ja päätemuuntajina Hammondin yleismuuntajat

PCL84 on mukava putki testata erilaisia kytkentöjä. Tämän testisarjan tarkoituksena on kerätä tietoa 100 W:n vahvistinta varten. Testattavia kohteita ovat:

  • triodi SE-vahvistin

  • pentodi SE-vahvistin

  • yksinkertaisen halvan päätemuuntajan taajuusvasteen laajentaminen

  • vastakytkennän tuominen vaiheenkääntäjänä toimivan differentiaaliasteen hilalle.

  • vaiheenkääntö pääteasteessa

  • vastavaihevahvistin

  • tehomittarit

Otsikkokuvan sassista käytetään vuorovaihe- ja vastavaihevahvistimien kehitykseen ja testaamiseen. Pentodi SE-vahvistin on valmiina etuasteitten testialustassa. Muille testattaville rakenteille tulevat omat testialustansa. SE UL- ja triodivahvistimet testataan yhdistelmävahvistimessa, jossa on myös pentodivahvistin. Vastavaihe- ja vuorovaihevahvistimet (UL) tehdään monona samalle sassikselle niin, että kumpaakin voidaan tarvittaessa testata erikseen etuseinässä olevien kytkimien avulla. Kytkennät kehitetään tässä vastavaihe-vuorovaihevahvistimessa. Viimeinen testattava vahvistintyyppi on SE vuorovaiherakenne. Kytkennän kehitys tehdään testisarjassa. 

Testisarjassa kehitettyjä kytkentöjä hyväksi käyttäen rakennetaan viisi viimeisteltyä parhaan tiedon mukaista kaksikanavaista vahvistinta. Tämä PCL84 vahvistimien ns. huippusarja on nimetty Metal Boogieksi. Metal Boogie sarjan aloittaa viimeistelty versio vastavaihe-vuorovaihevahvistimesta. Muut sarjan vahvistimet ovat 2x10 wattiset vastavaihe ja vuorovaihevahvistimet sekä 2x6 wattiset SE ja SE vuorovaihevahvistimet. SE-vahvistimen rakenteeksi valitaan paras vertailtavista topologioista. SE vuorovaihevahvistin viimeistellään testisarjan protosta. 

Alunperin testisarjan vahvistimet oli tarkoitus koota tilapäisalustalle ja purkaa sen jälkeen kun tarvittavat tiedot on saatu. Alustana oli aluksi tarkoitus käyttää LG:n kuvanauhurista LV2393 tehtyä koteloa. Volume ja balanssipotikka on Salora 6600:tta varten tulleita näytteitä. Verkko kytkin on Saloran televisiosta ja loudnes ja kuulokekytkimet ovat SRHS:n huutokaupasta. Mittareiden alkuperää en tiedä, ovat kuitenkin Uraltonen keskustelupalstan peruja. Suotokondensaattorit ovat Huuto.netistä. PCL84 putket ovat peräisin eri televisioista. Muuntajat ovat uusia. Sarjan edetessä tarve kuitenkin muuttui ja alkuperäinen kotelo tulee olemaan PCF80 vastavaihevahvistimen alustana.

TEKNIIKKA

VAHVISTIMET
 

 

         

ÄÄNENTOISTO

etusivu