PCL84

PCL84 stereovahvistin

PCL84 on alunperin tehty televisiokäyttöön. Triodin ominaisuudet oli sovitettu avainnettuun automaattiseen vahvistuksen säätöön, tahdistuspulssien erotukseen, tahdistuspulssien vahvistukseen ja kohinan vaimennukseen. Pentodi oli tarkoitettu videopäätevahvistimeksi. PCL84 putkesta on olemassa 6,3 voltin hehkulla varustettu versio ECL84. Muilta osin datat ovat identtiset. 

DATAT:

Iän huomioiden PCL84 on melko yleinen putki. Sille ei ole ollut mielekkäitä sovelluskohteita sen jälkeen kun putkitelevisiot poistuivat markkinoilta. Putkea käytettiin jonkin verran myös audiovahvistimena varsinkin Australiassa. Philips julkaisi tätä varten myös datat. Tänä päivänä ECL84 putkesta on saatavissa hyvälaatuinen Spice-malli, jota voidaan soveltaa suoraan PCL84:lle.

AUDIO

PCL84:n ominaisuudet sopivat hyvin myös audiokäyttöön ehkä pientä anodihäviötä lukuunottamatta. Pentodin jyrkkyys on suuri, mikä tarkoittaa pientä ohjausjännitettä. Putken pohjaamisjännite on pieni jolloin putkesta saadaan anodihäviöön ja anodivirtaan suhteutettuna suuri teho. Triodin vahvistuskerroin on riittävä etuastekäyttöön vastaten ECC81:tä. Merkittävin haitta audiokäytössä on suurehko hehkuteho. Joissakin tapauksissa hehkujännitteen järjestäminen saattaa olla ongelmallista. Onneksi käyttämällä jännitteenkahdentajaa 6,3 v:sta hehkujännite osuu lähes tarkalleen paikalleen.

VAHVISTIMET

VAHVISTIMIEN ULKOASU

Vahvistimien muotoilu on luonnollisesti kaikkia vahvistimia yhtäläisesti koskettava ongelma. Jotkin ulkoasut kuitenkin liittyvät tiiviisti käytettyihin putkiin. PCL84 on juuri tällainen putki, joka leimaa voimakkaasti koko vahvistinta. Putken selkein ominaispiirre on sen pieni koko, jolla on vahva vaikutus muotoon. Putken pieni koko sallii sirojen rakenteiden käytön. Mahdollista on sijoittaa putket jopa kokonaan kotelon sisään ilman, että kotelon korkeutta tarvitsee kasvattaa.  

Syitä, miksi PCL84:ää käytetään vai harvoin audiovahvistimissa, voidaan vain arvailla. Hehkujännitteen lisäksi merkittävin syy lienee putken pieni anodihäviö. Vuorovaiheisena lähtöteho on luokkaa 5W. Neljällä putkella saadaan 10W. Vastaavasti ECL82:lla neljällä putkella lähtöteho on luokkaa 15W hehkutehojen ollessa lähes samat. Rajoittavana tekijänä on ollut myös sopivien testattujen kytkentäkaavioiden puute. PCL84 vahvistimilla pitäisi olla muita vahvuuksia, jotta niiden rakentelu olisi mielekästä. Näin onneksi onkin putken hinnan lisäksi. Olen saanut toistaiseksi parhaat simulaatiotulokset juuri PCL84 putkella. Nämä ovat tällä hetkellä tosin vain simulaatiotuloksia, jotka kuitenkin muuttuvat mittaustuloksiksi sitä mukaa kuin Metal Boogie sarjan vahvistimet valmistuvat.

P-sarjan putket

putket

äänentoisto putkilla

äänentoisto

etusivu